De la 1 februarie declaratia unica trebuie depusa de salariati, daca angajatorii nu isi indeplinesc aceasta obligatie.

Declaratia fiscala unica poate fi depusa si de salariati, nu doar de angajatori, insa numai in anumite cazuri, precizate expres in Codul fiscal. Mai mult decat atat, potrivit noilor modificari ale Codului fiscal din luna ianuarie, salariatii sunt chiar OBLIGATI sa depuna declaratia unica si sa-si plateasca contributiile individuale aferente, daca angajatorii nu fac acest lucru.

OG nr. 15/2012, unul dintre cele sase acte normative care a modificat anul trecut Codul fiscal, a adus clarificari cu privire la salariatii care au obligatia depunerii declaratiei D112 si platii contributiilor sociale obligatorii, noile reglementari fiind aplicabile de la 1 septembrie.

Mai exact OG nr. 15/2012 a modificat art 296 19 din Codul fiscal si stabileste ca sunt obligate sa depuna declaratia unica si sa plateasca contributiile obligatorii, atat cele individuale, cat si cele ale angajatorului:

  • persoanele fizice rezidente sau nerezidente care obtin venituri din salarii de la angajatori straini din state terte care nu au incheiate cu Romania acorduri sau conventii in domeniul securitatii sociale;
  • persoanele fizice care obtin venituri de la un angajator nerezident, care nu are sediu social sau reprezentanta in Romania.

Codul fiscal precizeaza ca depunerea declaratiei unice si plata contributiile se face de catre acesti angajati numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul, iar acordul este inregistrat la organul fiscal competent.

Daca intre angajatorul nerezident si salariatii sai nu au fost incheiate asemenea acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajator, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112 revine angajatorului nerezident.

Totusi, autoritatile au revenit asupra acestei reglementari si au transferat obligatia depunerii declaratiei 112 catre salariat, in cazurile enuntate.

Concret, Guvernul a decis prin OG nr. 8/2013, actul normativ care a modificat Codul fiscal in 24 ianuarie, ca, in cazul in care angajatorii nu depun declaratia unica si nu achita contributiile sociale, salariatii sunt obligati sa faca acest lucru lunar, direct sau printr-un reprezentant fiscal sau imputernicit.

In plus, conform noilor reguli, angajatii  trebuie sa isi achite si contributiile sociale individuale, in timp ce contributiile sociale ale angajatorilor raman in sarcina acestora.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: