De la 1 februarie persoanele fizice trebuie sa depuna noi declaratii in cadrul verificarilor fiscale

Persoanele fizice supuse verificarii fiscale vor trebui sa depuna o declaratie de patrimoniu si de venituri la organele fiscale incepand de la 1 februarie, potrivit unor noi reglementari din Codul de procedura fiscala. Contribuabilii care nu depun noul formular obligatoriu risca o amenda de cel putin 10.000 de lei.

Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG nr. 8/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

Printre altele, actul normativ introduce o noua obligatie declarativa pentru persoanele fizice supuse verificarii fiscale.

Va reamintim ca potrivit Codului de procedura fiscala, organul fiscal are dreptul de a controla daca o persoana are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscala prealabila documentara a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit. Orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata se impun cu o cota de 16% aplicata asupra bazei impozabile ajustate pe baza procedurilor si metodelor indirect de reconstituite a veniturilor sau cheltuielilor. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.

Daca organul fiscal constata o diferenta semnificativa intre, pe de o parte, veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit si, pe de alta parte, situatia fiscala personala, acesta continua verificarea prin comunicarea avizului de verificare si stabileste baza impozabila ajustata prin utilizarea metodelor indirecte.

Diferenta este semnificativa daca intre veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit este o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei

In situatia in care organul fiscal constata diferente semnificative, acesta solicita contribuabilului prezentarea, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sanctiunea decaderii, de documente justificative sau alte clarificari relevante pentru situatia sa fiscala.

Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singura data, la la solicitarea justificata a contribuabilului, cu acordul organului fiscal.

Ce noi obligatii declarative au fost introduse

De la 1 februarie, contribuabilii supusi verificarilor fiscale prealabile trebuie sa prezinte, la solicitarea organelor fiscale, o declaratie de patrimoniu si venituri.

Formularul trebuie depus la Fisc fie in 15 zile, daca solicitarea declaratiei are loc in perioada verificarii sau in 60 de zile, in cazul in care solicitarea documentului de catre autoritati are loc odata cu comunicarea avizului de de verificare.

“Elementele de patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana supusa verificarii, precum si modelul declaratiei se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice”, se mai precizeaza in OG nr. 8/2013.

Nedepunerea acestei declaratii de patrimoniu in termenul prevazut de Codul de procedura fiscala constituie contraventie si  se sanctioneaza, conform noilor reguli introduse, cu o amenda cuprinsa intre 10.000 de lei si 50.000 lei.

Noile reguli clarifica durata verificarii fiscale

OG nr. 8/2013 modifica si articolul 109^2 din Codul de procedura fiscala, care stabileste in momentul de fata locul desfasurarii verificarilor fiscale. In noua forma, acest articol va contine informatii si despre durata verificarilor fiscale, element care pana acum nu era stabilit prin norme legale.

Mai exact, conform noilor reguli introduse in Codul de procedura fiscala de la 1 februarie, verificarea fiscala nu poate dura mai mult de 6 luni.

Singura exceptie de la aceasta prevedere este cazul in care, in cadrul verificarii fiscale, sunt necesare si informatii din strainatate. In aceasta situatie, durata verificarilor poate ajunge la maxim 12 luni.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: