Noul Cod de Procedura Civila ar putea intra in vigoare la 1 februarie 2013

Noul Cod de Procedura Civila ar putea intra in vigoare la data prevazuta, 1 februarie, dupa ce un proiect de lege privind degrevarea instantelor judecatoresti a fost adoptat recent de ambele Camere ale Parlamentului, se arata intr-un comunicat de presa al Camerei Deputatilor remis AvocatNet.ro. Mai mult chiar, premierul Victor Ponta a declarat astazi ca, daca e cazul, maine va fi adoptata o ordonanta pentru ca Noul Codul de Procedura Civila sa intre vineri in vigoare.
Pentru ca Noul Cod de Procedura Civila sa intre in vigoare la 1 februarie, una dintre conditiile esentiale era ca legea privind degrevarea instantelor judecatoresti sa treaca de Parlamentul Romaniei. Ceea ce s-a si intamplat, intrucat Senatul a adoptat luni, cu 132 de voturi “pentru”, in calitate de prima camera sesizata, propunerea legislativa privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, se arata intr-un document de presa al institutiei remis redactiei noastre.ciocan-judecator

La aceeasi data, Senatul a transmis proiectul de lege Camerei Deputatilor, forul decizional care l-a dezbatut si adoptat astazi, cu 307 voturi “pentru”, 2 “impotriva” si 3 abtineri. Potrivit informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor, legea este in proces de depunere la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.

Adoptarea de ambele camere ale Parlamentului inseamna ca legea si-a incheiat traseul legislativ si va putea fi promulgata in urmatoarele zile de Presedintele Romaniei.

Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a precizat, astazi, ca ideea intrarii in vigoare la 1 februarie 2013 a acestui proiect era legata de Mecanismul de Cooperare si Verificare. “A fost o discutie si cu presedintele Traian Basescu si cu presedintii celor doua Camere in ideea adoptarii accelerata a acestui proiect si Traian Basescu a sustinut promulgarea proiectului tot pe 1 februarie. Ma angajez in fata dumneavoastra ca o sa am o discutie cu presedintele imediat ce este in tara si, daca este cazul, eventual, maine, adoptam o ordonanta ca intra in vigoare Codul de Procedura Civila la data intrarii in vigoare a acestei legi”, a spus Ponta.

Si Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, a declarat luni ca Noul Cod de Procedura Civila va intra in vigoare la data stabilita, 1 februarie: “Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva. (…) Am inteles ca s-a mobilizat Parlamentul, s-a mobilizat Presedintia si, prin urmare, Codul de procedura civila va intra in vigoare in luna februarie, peste cateva zile”, a aratat Mona Pivniceru, citata de presa centrala.

Aceasta dupa ce, acum cateva zile, Pivniceru declara ca intrarea in vigoare a NCPC ar putea fi amanata pana la 1 iulie. “Sunt mari discutii (pentru amanarea Codului de procedura civila, n.r.), pentru ca legea privind degrevarea instantelor care ar fi permis intrarea in vigoare a Codului de la 1 februarie este in Parlament, retrimisa de presedinte. Retrimiterea a fost facuta pe o chestiune de procedura parlamentara care viza Camera care ar fi trebuit sa fie sesizata (…) Luand in calcul acest periplu parlamentar, solutia cea mai buna ar fi amanarea intrarii in vigoare a Codului, pentru ca sistemul sa fie operational”, a spus ministrul Justitiei.

 

Sursa: www.avocatnet.ro 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: