Zilele de concediu ramase de anul trecut pot fi luate in urmatorii trei ani

In mod normal, concediul de odihna trebuie efectuat in totalitate in cursul anului de drept. Legea permite insa si exceptii, iar in cazul in care zilele restante nu sunt acordate in anul urmator, angajatul nu isi pierde dreptul la ele. Consultantii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in zona serviciilor de outsourcing si consultanta, spun ca angajatii nu pot primi bani in locul zilelor de concediu, decat in cazul incetarii contractului de munca.

Ianuarie este luna in care angajatii isi numara zilele de concediu si se gandesc deja la vacanta din vara. Multi isi amintesc acum ca au ramas cu zile de concediu neefectuate, de anul trecut. Unii spun ca pur si simplu nu au reusit sa se rupa de treburile zilnice de la birou sau ca nu au planificat din timp si s-au trezit ca a trecut anul si n-au plecat in concediu. Situatia aceasta nu ar trebui sa existe, pentru ca planificarea anuala a concediilor de odihna este obligatorie atat pentru companiile care au un contract colectiv de munca, dar si pentru cele cu un numar mic de angajati, care nu au agreat un astfel de contract – dar multe companii nu cunosc acest detaliu.

Programarile se pregatesc la sfarsitul anului pentru anul urmator si reprezinta documente obligatorii solicitate de inspectorii de munca.

La cate zile de concediu au dreptul angajatii

Legea prevede minimum de 20 de zile de concediu de odihna intr-un an. Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, precum si persoanele cu handicap si tinerii pana la 18 ani beneficiaza de cel putin trei zile lucratoare in plus.

Numarul zilelor de concediu de odihna dintr-un an reprezinta clauza obligatorie in contractul individual de munca. Acesta poate varia de la o companie la alta, in functie de politicile interne, insa  niciodata mai putin de cele 20 de zile prevazute de lege.

Concediu neintrerupt – minimum zece zile

Potrivit articolului 148 din Codul Muncii (leagea 53/2003), un angajat are dreptul la minimum zece zile lucratoare de concediu neintrerupt indiferent de tipul de programare (individuala sau colectiva), doar programarile individuale fiind limitate in privinta perioadei maxime, aceasta fiind de trei luni.

Legea prevede insa ca angajatul poate fi rechemat din concediu intr-o situatie de urgenta sau forta majora, caz in care „angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna”. De asemenea, concediul de odihna poate fi intreupt si la cererea salariatului, „pentru motive obiective”.

Sursa http://www.avocatnet.ro 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: