TIMPUL DE MUNCA SI DE ODIHNA

            TIMPUL DE MUNCA  reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor CIM, CCM aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

Pentru salariatii angajati cu norma  intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore/zi si 40 ore pe saptamana.

In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este 6 ore/zi si 30 ore pe saptamana. Repartizarea timpului de munca in cadrul  saptamanii este, de regula, uniforma de 8 ore/zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Aceasta reglementare este aplicabila in cadrul unui singur contract de munca.

In functie de specificul fiecarei societati se poate opta si pentru repartizarea inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 ore pe saptamana.

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 ore/saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Prin exceptie, durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 ore pe saptamana, care includ si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice,  sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depasească 6 luni.

Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite anterior, dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.

La stabilirea perioadelor de referinta prevazute anterior nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.

Prevederile anterioare nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale sau prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.

Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca  suplimentara.

Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Programul inegal poate functiona numai daca este specificat  in CIM.

Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.

Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului. Programul individualizat presupune o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca, si o perioada variabila, mobila in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.

Forme specifice de organizare a timpului de lucru.

La locurile de munca unde, datorita specificului activitatii, nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru, pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz in tura, tura continua, turnus, program fractionat.

Tura (schimbul). Munca in ture reprezinta activitatea desfasurata in program de lucru de 8 ore zilnic cu 16 ore liber.

Tura continua presupune desfasurarea activitatii in schimburi neintrerupte, deci si in zilele de sambata si duminica si in zilele de sarbatori legale.

Turnus. Munca in turnus presupune organizarea programului de lucru in raport cu necesitatile beneficiarilor in anumite perioade ale zilei. Aceasta forma de organizare a timpului de lucru este specifica transporturilor de calatori si marfuri, fiind necesar ca transportatorul sa puna la dispozitia beneficiarilor, in anumite perioade, mai multe mijloace de transport decat in alte perioade.

Program fractionat.  Programul fractionat reprezinta activitatea care se desfasoara prin fractionarea duratei timpului de lucru in cadrul unei zile, astfel incat intre prima parte a programului de lucru si cea de-a doua parte a acestuia sa existe o pauza care sa permita deplasarea salariatului la domiciliu pentru masa si repaus, precum si accesul inapoi la lucru. Aceasta forma de organizare a timpului de lucru se practica in domeniul transporturilor aeriene, pentru salariatii companniilor de zbor.

Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta. Practic, evidenta orelor de munca prestate de salariati se tine prin condica de prezenta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: