Anumite cereale beneficiaza atat de TVA de 9%, cat si de taxare inversa. Ce tratament fiscal trebuie aplicat

De la 1 septembrie cota de TVA a fost redusa la 9% pe tot lantul de productie si distributie a painii. Ministerul Finantelor a explicat, printr-o circulara publicata in aceasta saptamana, cum trebuie aplicate noile reglementari din domeniul TVA, in conditiile in care graul si secara sunt doua dintre categoriile de cereale care beneficiaza atat de cota de TVA redusa, cat si de taxare inversa
Articol publicat de Avocatnet.ro.

Potrivit Codului fiscal, de la 1 septembrie, cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri:

  • toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN 1071;
  • faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN 1061;
  • triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.

Asadar, triticum spelta, graul comun si secara sunt trei categorii de cereale pentru a caror livrare in interiorul tarii se aplica cota redusa de TVA de 9 %. In acelasi timp pentru aceste tipuri de cereale se aplica si taxarea inversa. Cum trebuie tratate din punct de vedere fiscal operatiunile care le implica?

Potrivit unei circulare emise de Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru triticum spelta, graul comun si secara, daca atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, se aplica taxarea inversa. Acest lucru inseamna ca beneficiarul determina taxa aferenta, care se evidentiaza in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, prin aplicarea cotei de TVA de 9 %.

Dan Manolescu mai precizeaza in circulara emisa ca nu se poate aplica taxarea inversa daca beneficiarul nu are un cod valid de TVA. In aceasta situatie, furnizorul (persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA) va colecta TVA aplicand cota redusa de TVA de 9% pentru livrarile de astfel de produse in interiorul tarii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: