Ce declaratii trebuie sa depuna un PFA?

In primul an de activitate, PFA depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la autorizare, urmand ca in baza acesteia organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate.  Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie).

Incepand cu 2013, platitorii de impozit pe profit pot opta pentru platile trimestriale anticipate: sa plateasca 4 transe egale cu 25% din impozitul platit in anul anterior. Conditie obligatorie pentru cei care opteaza pentru acest sistem este sa-l pastreze minim 2 ani.

In anii urmatori, contribuabilul poate depune o declaratia 220 de venit estimat sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depusa de contribuabil pentru anul precedent.

In cazul in care nu se primeste decizia de plati anticipate pina la 15 martie, contribuabilul va efectua plata anticipata de impozit aferenta trimestrului I, la nivelul impozitului platit pentru trimestrul IV al anului anterior, urmand ca diferenta sa se regularizeze pe celelate 3 termene de plata ramase.

Important!

In cazul in care PFA obtine si venituri a caror impunere se face prin retinere la sursa (de ex. comisioane), aceste venituri nu se vor include in declaratia estimativa 220.

Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla.

Contribuabilul are obligatia de a depune pana la data de 15 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200).  Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decit cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa.  Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.

In afara declaratiilor 200 si 220, un PFA este obligat sa depuna si alte declaratii:

  • Daca are salariati inregistrati, va depune declaratia 112. Declaratia va fi urmata de modificarea vectorului fiscal la ANAF, prin depunerea in termen de 30 de zile a declaratiei 010.
  • Va depune 392, in functie de modul in care este inregistrat: ca platitor de TVA sau neplatitor de TVA.
  • Daca este inregistrat cu TVA, trimestrial va depune 300 si 394;
  • Daca are intracomunitare va depune 390. In cazul acesta se va schimba perioada fiscala de la trimestrial la lunar si pentru declaratiile 300 si 394.
  • Daca e platitor de TVA va depun in ianuarie, declaratia 094 – cifra de afaceri.
  • Daca este neplatitor de TVA si inregistreaza o cifra de afaceri de 225.000 lei, in luna urmatoare se va inregistra ca platitor de TVA

Advertisements

Quote

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: