PFA-urile cu venituri mari, taxate în sistem real

Micii întreprinzători care obţin peste 100.000 euro pe an ca persoane fizice autorizate nu mai pot opta pentru normele de venit.

Fiscul vrea să elimine, treptat, toate excepţiile din reglementările fiscale, astfel încât contribuabilii cu un anumit nivel al veniturilor să ajungă să plătească impozite similare. În caz contrar, o anumită formă de organizare ar fi mai avantajată decât altele. Aceasta a fost logica specialiştilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) atunci când au decis ca, din acest an, să impună persoanele fizice autorizate (PFA) care înregistrează venituri echivalente cu suma de peste 100.000 de euro să treacă la impozitarea în sistem real, acestea nemaiavând dreptul să opteze pentru varianta taxării pe baza normelor de venit.

Impozit de câteva ori mai mare

Obligaţia se referă la persoanele fizice care au obţinut, anul trecut, venituri brute din activităţi independente de peste 100.000 de euro pe an, iar venitul net anual s-a determinat pe baza normelor de venit. Aceştia sunt obligaţi să treacă la determinarea venitului net anual în sistem real, “pentru asigurarea unui tratament fiscal echitabil comparativ vu cel aplicat persoanelor juridice din categoria microîntreprinderi”, explică reprezentanţii Finanţelor. 

Obligaţia se aplică începând cu anul fiscal următor celui în care veniturile brute au depăşit echivalentul sumei de 100.000 euro. De exemplu, în Bucureşti, normele de venit pentru 2012 pornesc de la 8.200 de lei pe an şi poate ajunge până la 25.000 de lei, în funcţie de activitate şi de cartierul în care este desfăşurată. Contribuabilul plăteşte un impozit de 16% din această sumă, indiferent de venitul real realizat. Astfel, un PFA care avea anul trecut un venit brut de 100.000 de euro (circa 426.000 lei), dar plătea impozit pe baza unei norme de venit de 8.200 lei, va trece la un impozit de câteva ori mai mare, care este, însă, greu de calculat din cauza cheltuielilor deductibile.

Impozitarea în sistem real presupune aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, care rezultă din scăderea contribuţiilor sociale şi a cheltuielilor deductibile. Din păcate, autorităţile nu cunosc numărul exact al contribuabililor aflaţi în această situaţie, având în vedere faptul că “sunt impuşi pe baza normelor de venit, neavând obligaţia conducerii evidenţei contabile şi declarării venitului brut realizat la nivelul unui an fiscal”, ne-au spus reprezentanţii Fiscului.

Aceştia au precizat că “veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente”. 

100.000 de euro, echivalent în lei,

este limita de venit brut anual realizat de un PFA peste care acesta este obligat să treacă la impozitarea în sistem real

EVZ.ro

Advertisements

Quote

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: