Regulile pentru calculul impozitului pe salarii au fost actualizate.

Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate printr-un act normativ publicat joi. Printre altele, noile reglementari aduc cateva precizari suplimentare in ceea ce priveste calculul impozitului pe salarii, acestea intrand deja in vigoare. 

Modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal a fost aprobata prin HG nr. 613/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 528 din 22 august.

Printre altele, actul normativ completeaza normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 55 – “Venituri din salarii” si art. 57 – “Determinarea impozitului pe venitul din salarii” cu precizari referitoare la contributiile la schemele de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de Autoritatea de Supraveghere Financiara si administrate de catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Inainte de modificare, normele stabileau ca, pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate. In cazul veniturilor obtinute la locul unde se afla functia de baza, baza de calcul reprezinta diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si urmatoarele:

 • deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
 • cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
 • contributiile la fondurile de pensii facultative, potrivit legii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.

Aceste dispozitii privind contributiile la pensiile facultative sunt completate prin actul normativ care actualizeaza normele de aplicare a Codului fiscal.

Astfel, conform modificarilor din HG nr. 613/2013, care au intrat in vigoare in 22 august,deducerea contributiilor retinute pentru scheme de pensii se va putea realiza numai pe baza documentelor privind calificarea schemelor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara, la solicitarea angajatorului.

De asemenea, exact ca si pana acum, pe parcursul anului platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege.

Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.

Regulile fiscale mai prevedeau ca, in cazul sumelor platite direct de catre angajat care are calitatea de participant la o schema de pensii facultative, pentru determinarea bazei de calcul a impozitului pe veniturile din salarii, contributiile la fondurile de pensii facultative platite se deduc din veniturile lunii in care s-a efectuat plata contributiei, in limita venitului realizat, pe baza documentelor justificative emise de catre fondul de pensii facultative.

Noile reglementari emise de Guvern completeaza si aceste dispozitii si precizeaza ca deducerea acestor contributii se realizeaza numai pe baza documentelor privind calificarea schemelor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara, la solicitarea angajatului.

Se completeaza si normele referitoare la produsele accizabile

HG nr. 613/2013 completeaza si prevederile referitoare la produsele accizabile. Modificarile sunt necesare in conditiile in care Codul fiscal a fost modificat la inceputul lunii august prin OG nr. 16/2013. Printre altele, ordonanta a introdus noi produse in categoria celor accizabile prevazute la art. 207 din Codul fiscal. Astfel, se vor percepe accize si pentru:

 • bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor – acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
 • confectii din blanuri naturale – acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor;
 • iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta – se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP.;
 • autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3 – acciza este de 1 euro/cm3.
 • arme de vanatoare si arme de uz personal altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv – acciza variaza intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor;
 • cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior – acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

Totodata, accizele pentru alcool etilic au fost majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

Normele de aplicare a Codului fiscal, modificate prin HG nr. 613/2013, contin si noi prevederi referitoare la operatorii economici care achizitioneaza din spatiul comunitar produse accizabile.

Spre exemplu, normele modificate ale Codului fiscal stabilesc ca operatorii economici care realizeaza achizitii intracomunitare de produse supuse accizelor nearmonizate, prevazute la art. 207, trebuie sa se autorizeze la autoritatea fiscala competenta. Obligatia de autorizare intervine incepand din 1 septembrie 2013, cand modificarile la normele Codului fiscal care vizeaza produsele accizabile intra in vigoare.

Singurii operatori economici care scapa de obligatia de a se autoriza sunt cei care achizitioneaza produsele accizabile mentionate pentru uzul propriu.

Totodata, HG nr. 613/2013 stabileste si un plafon maxim pentru garantiile care trebuie constituite de antrepozitarii autorizati pentru a asigura plata accizelor care pot deveni exigibile. Pana acum normele Codului fiscal nu prevedeau decat valorile minime ale garantiilor.

Conform regulilor fiscale care aplica din 22 august, cuantumul garantiei maxime constituite de antrepozitarii autorizati va fi diferit in functie de produsul accizabill pe care il vizeaza. Astfel,valoarea maxima a garantiei va fi:

 • doua milioane de euro, pentru alcoolul etilic si bauturile alcoolice,
 • zece milioane de euro, pentru tutunul prelucrat,
 • 15 milioane de euro, pentru produsele energetice.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Din Viata

Walk a mile in my shoes. See if they fit.

Georgiananita's Blog

Just another WordPress.com weblog

StefanAlecse

Calatorie in spatiu si timp

Contfin Glob-contabilul tau online!

Contabilitate, Audit financiar, Expertiza contabila, HR.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: